Οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια και η εμφάνιση φαλάκρας, αποτελούν αποκαλυπτικά σημάδια πως ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με διαπίστωση νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να δείχνουν την αληθινή βιολογική ηλικία ενός ατόμου και όχι την ημερολογιακή του, επισημαίνουν οι... Δανοί ερευνητές. Η καθηγήτρια Anne Tybjaerg – Hansen δήλωσε πως «ο έλεγχος αυτών των εξωτερικών σημείων γήρανσης, θα έπρεπε να αποτελούν ρουτίνα κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης του κάθε γιατρού».

Η έρευνα που έγινε έδειξε πως, οι άνθρωποι που εμφανίζουν τέσσερα βασικά οφθαλμοφανή σημάδια γήρανσης, έχουν 57% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μια καρδιακή προσβολή, ενώ παρουσιάζουν κατά 39% αύξηση των ποσοστών τους να διαγνωστούν με οποιοδήποτε τύπο καρδιακής νόσου.

Η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά από παρακολούθηση 10885 ανθρώπων, άνω των 40 ετών και για χρονικό διάστημα 35 χρόνων. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν γυναίκες. Κατά τη διάρκεια αυτή, οι 3401 ανέπτυξαν καρδιακή νόσο και 1708 υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Στην αρχή της μελέτης, παρατηρήθηκε ποιοι από αυτούς που έλαβαν μέρος είχαν φανερά σημάδια γήρανσης, όπως «σακούλες» στα μάτια (τα πάνω ή τα κάτω βλέφαρα), μειωμένη τριχοφυΐα στους κροτάφους, φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού και ρυτιδιασμένους λοβούς αυτιών.

Οι «σακούλες» των ματιών φαίνεται πως ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για καρδιακή νόσο ή και καρδιακή προσβολή. Η όψη αυτή των ματιών από τους γιατρούς ονομάζεται «ξανθέλασμα» και ως επί το πλείστον δημιουργείται από την υψηλή χοληστερόλη που έχει κανείς.

Οι κίνδυνοι αποδείχθηκαν ίδιοι και για τις γυναίκες και για τους άνδρες, ενώ η καθηγήτρια σημείωσε ότι «τα σημάδια επισημαίνουν τη βιολογική και όχι την ημερολογιακή ηλικία του ατόμου, που είναι ανεξάρτητες η μια από την άλλη».

Ωστόσο, βγήκε και ένα θετικό συμπέρασμα από αυτή την έρευνα. Φαίνεται πως όσοι έχουν γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες, δεν βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τα άτομα με λείο δέρμα και ανέπαφο από την ηλικία χρώμα μαλλιών.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Λος Άντζελες.