Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι τόσο ελκυστικοί οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών


Νανόπουλος: Δεν είναι ελκυστικοί οι όροιΟι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος, σε δείπνο με...
πελάτες της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.  

Εντούτοις, υπογράμμισε ότι η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος μακροπρόθεσμα δεν μπορεί παρά να παραμένει μια υπέρτατη αρχή κοινής αποδοχής. 

Στην ομιλία του ο κ. Νανόπουλος σημείωσε ότι η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και η απεμπλοκή από την κρίση απαιτούν τιτάνια προσπάθεια. 

Όπως ανέφερε, η προσπάθεια θα πρέπει να εστιαστεί σε τρείς κύριους άξονες: 

Πρώτον, την άμεση δημοσιονομική σταθεροποίηση, που για να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα θα πρέπει να συνοδευθεί και από τον εκ βάθρων μετασχηματισμό του Δημόσιου τομέα. 

Δεύτερον, ένα αντιστοίχως σημαντικό πρόγραμμα ευρύτατων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμού του παραγωγικού ιστού της χώρας, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και θα την καταστήσει πιο καινοτόμα, παραγωγική και εξωστρεφή. 

Και τρίτον, μια πολύπλευρη αναπτυξιακή στρατηγική που, όχι μόνο θα περιορίσει το κόστος της προσαρμογής, αντισταθμίζοντας το υφεσιακό βάρος των μέτρων λιτότητας, αλλά κυρίως θα δημιουργήσει μια πραγματική προοπτική για το μέλλον, διευκολύνοντας παράλληλα την αποπληρωμή του χρέους. 


Όπως υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος, το πρόγραμμα, τουλάχιστον έτσι όπως μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε, ήταν σχεδόν μονοσήμαντα εστιασμένο στις δημοσιονομικές απαιτήσεις μιας ακραίας κρίσης χρέους.
 
Επιπλέον, συμπλήρωσε, η κινδυνολογία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, απαξίωσε την πρόοδο που αναμφισβήτητα έχει επιτευχθεί, οδηγώντας σε ένα μεγάλο κύμα φυγής καταθέσεων και, αφυδατώνοντας περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα από πόρους ρευστότητας. Επιπροσθέτως, το PSI είχε καταλυτικές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, και ασφαλώς επηρέασε έντονα αρνητικά όλο το σύστημα χρηματοδότησης της οικονομίας, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την ύφεση. "Η χώρα βρέθηκε μέσα στην τέλεια καταιγίδα", σημείωσε σχετικά. 

Σημείωσε ωστόσο ότι η τρέχουσα συγκυρία μπορεί να σηματοδοτήσει το κρίσιμο σημείο αντιστροφής, κάνοντας λόγο για έξοδο από την κρίση μετά το 2013 υπό προϋποθέσεις. "Εφόσον εφαρμόσουμε χωρίς παρεκκλίσεις τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, δε θα υπάρξει λόγος για υιοθέτηση άλλων μέτρων λιτότητας", σημείωσε.