Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Economist : "Ωρολογιακή βόμβα" η Γαλλία

Economist: "Ωρολογιακή βόμβα" η ΓαλλίαΗ Γαλλία και όχι οι χώρες της περιφερειακής Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, εκτιμά ο Economist. 

H γαλλική οικονομία χάνει διαρκώς έδαφος στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας, ενώ το δημόσιο χρέος έχει ανέλθει...

από το 22% το 1981 στο 90%. 

Την ίδια ώρα, έχει επιδεινωθεί σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα. Οι γαλλικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται από την ανελαστική αγορά εργασίας και την υπερβολική ρύθμιση της αγοράς προϊόντων. 

Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει ο Economist, οι νέες επιχειρήσεις αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στη Γαλλία. Η χώρα έχει λιγότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία. 

Η γαλλική οικονομία είναι στάσιμη και μπορεί να εισέλθει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο, ενώ το 2013 αναμένεται να αναπτυχθεί οριακά. 

Πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού και περισσότερο από το 25% των ανέργων είναι χωρίς εργασία. 

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βουλιάξει από ένα μικρό πλεόνασμα το 1999 σε ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα. 

Εν ολίγοις, καταλήγει ο Economist, πολλές γαλλικές εταιρείες δεν είναι ανταγωνιστικές και η κυβέρνησης της χώρας ζει πέρα από τις δυνάμεις της. 

Η κυβέρνηση Hollande 

Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να επιλυθούν, αν η κυβέρνηση της χώρας ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει ο Economist. 

Υποστηρίζει ωστόσο, ότι παρόλο που ο κ. Hollande έχει τονίσει αρκετές φορές την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, οι αποφάσεις του κινούνται ως τώρα σε αντίθετη κατεύθυνση. 

Ψήφισε φόρο 75% για τα εισοδήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ, αύξησε τους φόρους στις εταιρείες, τον πλούτο, τα κεφαλαιακά κέρδη και τα μερίσματα, αύξησε τον κατώτατο μισθό και πήρε πίσω την προηγούμενη απόφαση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. 

Το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει εκσυγχρονιστεί και παραμένει εχθρικό στον καπιταλισμό, προειδοποιεί ο Economist, λέγοντας ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης εφαρμόζουν δομικές μεταρρυθμίσεις με πιο γρήγορο ρυθμό από τη Γαλλία. 

Υπενθυμίζει μάλιστα, το πρόσφατο καμπανάκι του ΔΝΤ, που σε έκθεση του υποστήριζε ότι η Γαλλία κινδυνεύει να μείνει πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία. 

Αν ο κ. Hollande δεν δείξει ότι είναι πραγματικά αποφασισμένος να αλλάξει το δρόμο που έχει πάρει η χώρα του τα τελευταία 30 χρόνια, η Γαλλία θα χάσει την πίστη των επενδυτών και της Γερμανίας, τονίζει ο Economist. 

Όπως ανακάλυψαν πολλές χώρες της ευρωζώνης, το κλίμα στις αγορές μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και μια κρίση θα μπορούσε να ξεσπάσει ήδη από τις αρχές του 2013. 

Σύμφωνα με τoν Economist, η Γαλλία και όχι η Ιταλία και η Ισπανία θα είναι ο τόπος που θα κριθεί το μέλλον του ευρώ και ο κ. Hollande δεν έχει πολύ χρόνο για να απενεργοποιήσει τη βόμβα στην καρδία της Ευρώπης.