Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Αναμένεται διάγγελμα Ομπάμα-Τζον Κέρι: Έχουμε αποδείξεις ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά

«Το καθεστώς Άσαντ έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή» ανεφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ΤζΟν Κέρι, σε επίσημο ανακοινωθέν του, επαναλαμβάνοντας ότι η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά στην επίθεση της 21ης Αυγούστου που σκοτωσαν 1.429 άτομα.

«Το καθεστώς Άσαντ έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή» είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. 

Ο κ. Κέρι τόνισε ότι «είναι σημαντικό να απευθύνουμε σκληρά ερωτήματα και να λάβουμε σκληρές απαντήσεις πριν αναλάβουμε δράση».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα. «Τρεις μέρες πριν από την επίθεση με τα χημικά όπλα, τα μέλη του συριακού καθεστώτος ετοιμάζονταν για τη χρήση των όπλων. Η επιλογή μας σήμερα έχει σημαντικές συνέπειες» σημείωσε.

«Δεν θα επαναλάβουμε όσα έγιναν στο Ιράκ» είπε.

«Το θέμα είναι δεν είναι πια τι ξέρουμε, αλλά τι πρέπει να κάνουμε. Ο ΟΗΕ δεν θα μας πει κάτι παραπανω από αυτά που ξέρουμε» τόνισε μεταξύ άλλων.

Στη δημοσιότητα η έκθεση των μυστικων υπηρεσιών

Παράλληλα με τη δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματιας, στη δημοσιότητα έδωσαν οι μυστικές υπηρεσίες την έκθεση (σχετική φωτό) για τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη 21 Αυγούστου στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την έκθεση οι ΗΠΑ εκφράζουν «με μεγάλη βεβαιότητα» ότι η συριακή κυβέρνηση προχώρησε σε χρήση χημικών στα προάστια της Δαμασκού. Εκτιμάται παράλληλα ότι χρησιμοποιήθηκε νευροπαραλυτικό αέριο. 

Αυτές οι αξιολογήσεις που βασίζονται σε πηγές στη Συρία, υποκλοπές σημάτων, δόθηκαν στους γερουσιαστές κατά την ενημέρωση του Κονγκρέσου.



Πηγή: newpost.gr