Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει η διεθνής κοινότητα όσον αφορά την επέμβαση στη Συρία, αφού όπως όλα δείχνοπυν οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το πόρισμα με τα ευρήματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η νέα συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Κογκρέσο θα ενημερώσουν αξιωματούχοι της αμερικάνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έλαβε τελικές αποφάσεις, ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «πολιτική λύση», ενώ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προχώρησε σε μερική αναδίπλωση το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την ομιλία του στη βουλή των αντιπροσώπων. 

Μετά και από το κάλεσμα του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού για να ολοκληρώσουν τό έργο τους στη Δαμασκό, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αναστέλει -τουλάχιστον για λίγα 24ωρα- τα σχέδια για άμεση επίθεση εναντίον στρατηγικών στόχων του συριακού καθεστώτος, υπό το βάρος τόσο των αντιδράσεων της Ρωσίας, όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Το πόρισμα με τα ευρήματα των επιθεωρητών του οργανισμού αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ και η σημερινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδρίασαν για το θέμα της Συρίας, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Η συνάντηση αυτή, που διήρκησε μόλις 45 λεπτά, έγινε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Κανείς από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών -Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Το αντικείμενο των συνομιλιών είναι το βρετανικό σχέδιο απόφασης με το οποίο θα δίνεται η έγκριση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού της χώρας.

Περιορισμένης κλίμακας η «απάντηση» στη Συρία

Για μία περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ έκανε λόγο  ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους.

«Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο» και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος, είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών που θα δείξουν το γιατί η Ουάσινγκτον είναι βέβαιη ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τη χρήση χημικών στα προάστια της Δαμασκού.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου έρχονται μετά την ανακοίνωση ότι οι ένοπλες δυνάμεις αποστέλλουν ένα επιπλέον αντιτορπιλικό απέναντι από τις συριακές ακτές, ανεβάζοντας προσωρινά σε 5 τον συνολικό αριθμό των πολεμικών πλοίων που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ στην ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, για το θέμα της επέμβασης στη Συρία είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη στο δίκτυο PBS ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι δεν έχει αποφασίσει το πως θα αντιδράσει η υπερδύναμη σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία.

Αργότερα σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα ενημερώσουν για το θέμα τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο.

Κάμερον: Δεν ζητώ πόλεμο με τη Συρία

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της βρετανικής βουλής για τα τεκταινόμενα στη Συρία δήλωσε ότι θα περιμένει την τελική έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ποιος ευθύνεται για την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την πιθανολογούμενη επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο.  

Όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα πιέσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Συρία αν υπάρξει αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κάμερον υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αδιανόητο».

«Θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε, αν υπήρχε ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν προτείνω πόλεμο με την Συρία, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. 

«Το θέμα δεν είναι να συνταχθούμε με μία πλευρά, να εισβάλλουμε, να αλλάξουμε το καθεστώς, ούτε καν να συνεργαστούμε πιο στενά με την αντιπολίτευση», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο».

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα».

«Δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα όσον αφορά την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά, όμως «πρέπει να πάρετε μια απόφαση», δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους βρετανούς βουλευτές.

«Πολιτική λύση» ζητά ο Ολάντ

Οι δηλώσεις Κάμερον έρχονται λίγες ώρες μετά και την μερική υποχώρηση του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν «οι σφαγές» και «η κλιμάκωση της βίας» και να προωθηθεί μια «πολιτική λύση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε εξάλλου εκ νέου ότι το Παρίσι θα προσφέρει «κάθε βοήθεια, την πολιτική του υποστήριξη, αλλά και ανθρωπιστική και υλική βοήθεια» στην συριακή αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε μια αύξηση της «στρατιωτικής υποστήριξης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», όπως είχε κάνει την Τρίτη.

Στρατιωτική δράση ακόμα και με παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται στις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει τη διαδικασία.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης υλικό των υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτού του είδους, όπως και ότι είναι «πολύ πιθανό» πως η συριακή κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτήν και ότι υπάρχουν «ορισμένες» πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.

Κινητοποίηση από τη Συρία

Την ίδια στιγμή ο συριακός στρατός βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για αντιμετώπιση πιθανής επέμβασης από μέρους των Δυτικών. «Εργαζόμαστε, όπως κάνουν όλοι οι στρατοί του κόσμου, για το χειρότερο σενάριο. Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την χώρα από τα πλήγματα και να προετοιμάσουμε τις συνθήκες για μια κατάλληλη απάντηση», εξήγησε αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Πηγή:  http://newpost.gr