Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Απο τη Δευτέρα σε εφαρμογή ο νέος Νόμος για τακτοποίηση αυθαιρέτων


Σε εφαρμογή τίθεται από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ο νέος νόμος για την τακτοποίηση αυθαρέτων αφού εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τροπο ηλεκτρονικης υπαγωγης στο συστημα του ΤΕΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε σήμερα τη σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία την υπαγωγή στο νέο νόμο διεκπεραιωνει εξουσιοδοτημένος μηχανικός ο οποιος σε πρωτη φαση υποβάλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τα απαιτούμενα στοιχεία, προκειμενου να λαβει τους σχετικους κωδικους πληρωμης για να καταβληθει το σχετικο παραβολο και η δοση. 

Σημειώνεται ότι εντός 6 μηνων απο την αρχικη ηλεκτρονικη αιτηση ο μηχανικος οφειλει να ολοκληρωσει τη δηλωση των στοιχειων του αυθαιρετου.

Βασει του νομου στο εξης για οποιαδηποτε συμβολαιογραφικη πραξη, μεταβιβαση πωληση ακινητου οι ιδιοκτητες είναι υποχρεωμενοι να προσαρτουν τοσο τη βεβαιωση τακτοποιησης οσο και τη μελετη στατικης επαρκειας του αυθαιρετου.

Παράλληλα η ΚΥΑ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ειδικές διατάξεις για τη διάσωση των αυθαιρετούχων οι οποίοι είχαν περαιώσει τη διαδικασία τακτοποίησης με τον προηγούμενο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/11).

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διεκπεραίωση των υπαγωγών οι οποίες  έχουν πραγματοποιηθεί με τον  νόμο 4014 προβλέπεται ότι, όχι μόνο οι δηλώσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και όσες έχουν περαιωθεί, θα μπορούν να υπάγονται  μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου στις διατάξεις του νέου νόμου.

Την ίδια στιγμή, ανάλογα με την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου, προβλέπονται συγκεκριμένοι διακανονισμοί.

Ειδικότερα, όσοι ιδιοκτητες αυθαιρετων υπαχθουν στο Α' Εξαμηνο της ισχυος του νομου (έως και 7/2/2014) διακαιουνται 102 δοσεις με ελαχιστη μηνιαια τα 50 ευρω ή 17 εξαμηνες με ελαχιστη καταβολη 300, επισης 10% εκπτωση λαμβανουν οσοι καταβαλουν εφαπαξ το 30% του προστιμου

Οσοι ιδιοκτητες υπαχθουν στο Β' Εξαμηνο (από 8/2 έως και 7/8/2014) δικαιουνται μεχρι 84 μηνιαιες δοσεις ή 14 εξαμηνες και 60 μηνιαιες ή 10 εξαμηνιαιες, ενώ  για όσους υπαχθουν στο Γ' Εξαμηνο (8/8 έως 6/2/2105) προβλέπονται έως 60 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό αποπληρωμής τα 50 ευρώ ή 10 εξαμηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποστό τα 300 ευρώ. 

Για εφαπαξ εξοφληση του συνολικου προστιμου εως 9.2.2015 , η εκπτωση ειναι 20%.

Ωστοσο στην περιπτωση καθυστερησης καταβολης δοσης μετα την παρελευση 10 ημερολογιακων ημερων απο την προθεσμια εξοφλησης δοση επιβαλλεται προσαυξηση 1%.



πηγή: newpost.gr