Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τι αποφάσισαν στην έκτακτη σύσκεψη για τη Συρία στο ελληνικό Πεντάγωνο

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, όπου εξετάστηκαν οι προκαταρκτικές ενέργειες για το συντονισμό των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπουργείων, αναφορικά με την συνεχώς επιδεινούμενη κρίση στη Συρία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί στην Ελλάδα κανένα αίτημα για συμμετοχή.

Αρχικώς πραγματοποιήθηκε μία εισήγηση-ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ επί της σημερινής καταστάσεως στη Συρία και ακολούθως εξετάστηκαν δύο σχέδια, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τα επιχειρησιακά σχέδια όλων.

Το Σχέδιο «Κόσμος» του ΥΠΕΘΑ που αφορά την επιχείρηση επαναπατρισμού των περίπου 1.200 Ελλήνων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Συρία, αν και όποτε αυτό ζητηθεί και απαιτηθεί. 
Το σχέδιο «Ιώνη» του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την (αναμενόμενη) υποδοχή Σύρων προσφύγων και την αποτροπή εισόδου στη χώρα των λαθρομεταναστών, που αναμένεται να ακολουθήσει σε δεύτερη φάση και η οποία θα συνεχιστεί όπως και σήμερα, απλά θα ενισχυθεί σε μέσα – αν απαιτηθεί – από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι περίπου 1.200 Έλληνες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία δεν έχουν εκδηλώσει επιθυμία επαναπατρισμού τους, αλλά οι εδώ αρχές είναι σε κατάσταση αμέσου αιτημότητος να το πράξουν, αν εκδηλωθεί από μέρους τους τέτοια επιθυμία.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε μία ώρα και 15 λεπτά συμμετείχαν, εκτός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, οι Αρχηγοί των Κλάδων ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών ο Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, Εσωτερικών Μιχαήλ Κοσμίδης, Υγείας Αγγελική Πανάγαινα, Ναυτιλίας Αθανάσιος Μπούσιος, ο Α’ Υπαρχηγός της ΕΥΠ, οι Αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς ΛΣ, και του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, καθώς και ο Υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης.