Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η αλλαγή που ξεκλειδώνει τις αποκρατικοποιήσεις


Σειρά νομοθετικών και άλλων διοικητικών εμποδίων που φρενάρουν τις αποκρατικοποιήσεις και τους σχετικούς στόχους για τα έσοδα του δημοσίου, προωθεί η κυβέρνηση.
Μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο με 77 διοικητικές και νομικές πράξεις για τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων θα...
περιλαμβάνει την κατάργηση της ρύθμισης(άρθρο 11 του ν. 3631/2008) της λεγόμενης «χρυσής μετοχής», που είχε θεσπιστεί το 2008 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, με στόχο να εμποδίσει την είσοδο του Ανδρέα Βγενόπουλου και της MIG στον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, το δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο στις «στρατηγικής σημασίας» ΔΕΚΟ, ενώ για να παραχωρηθεί ποσοστό από 20% και πάνω μιας τέτοιας δημόσιας επιχείρησης σε ιδιώτες απαιτείται η έγκριση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Αν τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και καταργηθεί η ρύθμιση, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο, ανοίγει ο δρόμος για την άρση των εμποδίων, πολιτικών συνήθως, που εμφανίζονται στις απόπειρες(στην πραγματικότητα, σκέψεις, μέχρι σήμερα) ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ όπως είναι  η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα ΕΛΤΑ.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα προωθηθεί η κατάργηση ρυθμίσεων που δίνουν αυξημένο ελεγκτικό και εκτελεστικό ρόλο στο δημόσιο, σε σχέση με τη συμμετοχή του στα  ΔΣ επιχειρήσεων όπως ο ΟΠΑΠκαι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Βέβαια, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν έναντι των παραπάνω καταργήσεων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όσο κυρίως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος προεκλογικά είχε ξεκαθαρίσει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμφωνεί με την πώληση πλειοφηφικών μετοχικών ποσοστών σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ και για αυτό αναμένεται να βρεθεί εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων, τόσο εσωκομματικών όσο και από την πλευρά του ιδεολογικά συγγενούς ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί δε ότι, ακόμα και αν προωθηθούν αμέσως αλλαγές που θα διευκολύνουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ο μνημονιακός στόχος για έσοδα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Αναλυτικά, το άρθρο 11 του ν. 3631/2008, για το οποίο η χώρα μας έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΕΚ, προβλέπει τα εξής:

«1. Επί ανωνύμων εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας, που έχουν ή είχαν μονοπωλιακό χαρακτήρα, και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση από άλλο μέτοχο, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, ή από συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 42 ε του κ.ν. 2190/1920, ή από μετόχους που δρουν από κοινού με εναρμονισμένο τρόπο, δικαιωμάτων ψήφου από 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και άνω, προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων του ν. 3049/2002, κατά τη διαδικασία του νόμου αυτού.
2. Η έγκριση χορηγείται εφόσον πληρούνται κριτήρια αξιολόγησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών και λειτουργία των δικτύων. Ενδεικτικά λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια αξιολόγησης και συνεκτιμώνται: α) η εμπειρία των τρίτων μετόχων στο αντικείμενο των ανωτέρω επιχειρήσεων, β) η φερεγγυότητά τους, γ) πληροφορίες αναφορικά με τις επενδυτικές τους στρατηγικές, δ) η διαφάνεια των συναλλαγών τους, ε) τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά τους σχέδια, στ) το μέγεθος και το είδος του επενδυτικού τους προγράμματος, ζ) το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, η) η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, θ) η δομή του μετοχικού τους κεφαλαίου και ιδίως η συμμετοχή κεφαλαίων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της αρχής της διαφάνειας και της αμοιβαιότητας, ι) ο τρόπος λήψεως αποφάσεων.

Πηγή:Voria