Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Σαμαράς: Ανατρέπουμε το κλίμα σιγά-σιγά


Την αισιοδοξία του για αναστροφή του κλίματος υπέρ της χώρας μας στην Ευρώπη και ανάκτησης της αξιοπιστίας της, εξέφρασε από το Παρίσι σε δήλωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο Αντώνης Σαμαράς, ολοκληρώνοντας τον...
κύκλο των επαφών του με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ.
«Ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι πολυσήμαντομε τις επαφές μου με ΓιούνκερΜέρκελ και Ολάντ,που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα και στην εξέλιξη της κρίσηςΣυναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά σιγά να ανατρέψουμε ένα κλίμαπου υπήρχε σε βάρος του τόπου μαςΕπαναλαμβάνωσιγά σιγάκαι το λέω αυτό διότι οι πάντεςζητούν αποδείξεις γι’ αυτή την αλλαγή πορείας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Δόθηκε ευκαιρία και προς τον διεθνή Τύπο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «με τον οποίον ήρθα σεεπαφήνα αποκτήσει μια πραγματική γνώσηώστε να επέλθει και κάποια κατανόηση τωνπροβλημάτων και να μπορέσει ο κόσμος που μας ακούει στο εξωτερικόπου ακούει για τηνΕλλάδανα έχει μία καλύτερη δυνατότητα προσέγγισης από εκείνη που είχε μέχρι τώρα».
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, κατέληξε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ , να παραμείνει στην Ευρωζώνη και «εμείς αυτήντη μάχη δίνουμεπέρα και πάνω από κόμματα και φωνές που ακούγονταιΕμείς αυτή τη μάχη θασυνεχίσουμε να τη δίνουμεγιατί αυτό απαιτεί σήμερα η πατρίδα μας και αυτό είμαστευποχρεωμένοι να κάνουμε».
Είναι βέβαια νωρίς ακόμα για να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση των επισκέψεων Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, αλλά η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ συμφωνεί ότι ο βασικός σκοπός επιτεύχθηκε: το κλίμα σε βάρος της Ελλάδος αρχίζει να αλλάζει και να γίνεται πιο ευνοϊκό για την επίτευξη του άμεσου στόχου του κ. Σαμαρά που είναι η επιμήκυνση.
Γιατί έγινε αυτό; Επειδή για πρώτη φορά ένας Έλληνας πρωθυπουργός και ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξήγησαν στην Μέρκελ και τον Ολάντ τις συνέπειες της πολιτικής του μνημονίου στην Ελλάδα και τον λαό της, την ύφεση και την ανεργία. Πολύ καλά προετοιμασμένοι, με στοιχεία, διαγράμματα και εμπεριστατωμένες εκθέσεις οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας εξήγησαν αναλυτικά στην Γερμανίδα  Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο ότι “δεν πάει άλλο”, ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει με την πολιτική του μνημονίου και μαζί της η Ευρωζώνη.
Και η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ παραδέχθηκαν ότι δεν γνώριζαν την πραγματική κατάσταση και ότι αυτά που τους εξήγησε ο κ. Σαμαράς άλλαξαν την εικόνα που είχαν γι αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Γι αυτό και το κλίμα άλλαξε. Γι αυτό και η θερμότητα των εκδηλώσεων προς τον κ. Σαμαρά. Γι αυτό και δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν. Επειδή η ελληνική αντιπροσωπεία τους έκανε να καταλάβουν πόσο καταστροφική είναι η πολιτικής της Τρόικας.
Ξένοι επικριτές: «Ρουφάμε και τα λέμε»
Και βέβαια είναι ακόμα νωρίς για οριστικές διαπιστώσεις, αλλά η καλύτερη μέχρι στιγμής απόδειξη των αποτελεσμάτων του ταξιδιού Σαμαρά είναι η στάση των ξένων ΜΜΕ Μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά και τα μηνύματα που εστάλησαν στους υπονομευτές της Ελλάδας, ξαφνικά όλοι σώπασαν. Ούτε επικριτικές δηλώσεις κατά των Ελλήνων, ούτε σενάρια εξόδου από το ευρώ, ούτε ύβρεις κατά Σαμαρά. Όσο κι αν ψάξεις στα ξένα ΜΜΕ δε θα βρεις αυτή την υστερία των προηγούμενων εβδομάδων. Μοιάζει με τη διαφήμιση των Jumbo. Ξαφνικά όλοι: «ρουφάμε και τα λέμε, λέμε».
Ακόμη και οι ανεκδιήγητοι της Bild που μας έχουν ξεφτιλίσει, ξαφνικά έγιναν αρνάκια. Συναντήθηκαν οι αρχισυντάκτες με τον Σαμαρά και ξαφνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε ήρεμος κι ωραίος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Σαμαράς του είπε ότι ήθελε να τους γνωρίσει γι’ αυτό τους κάλεσε στο ξενοδοχείο του. Προφανώς η ευγένειά του τον συγκράτησε….
Όμως, οι δημοσιογράφοι τον χαρακτήρισαν ήρεμο και αποφασισμένο, ενώ του προσέφεραν και ένα φωτογραφικό λεύκωμα για το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο περιελάμβανε και ένα αυθεντικό κομμάτι του τείχους. Εκείνος τους προσκάλεσε στην ιδιαίτερή του πατρίδα, τη μικρή παραθαλάσσια πόλη της Πύλου. «Είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα».
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Βεστερβέλε, προφανώς με εντολή Μέρκελ, μόνο αγιογραφία της Ελλάδας δεν έκανε, στέλνοντας το μήνυμα στον Ρέσλερ ότι πρέπει να ξέρει πότε να μιλάει.  Συγκεκριμένα  ζήτησε να σταματήσει “η κακόβουλη, όπως είπε, συμπεριφορά κατά μεμονωμένων χωρών της Ευρωζώνης για λόγους κομματικής πολιτικής και χαρακτήρισε “λάθος να αποφαίνεται κανείς για την Ελλάδα πριν την έκθεση της τρόικα, χωρίς επαρκή γνώση των δεδομένων.”
Σύμφωνα με την Deutche Welle, αφορμή για αυτήν την κριτική είναι μεν οι δηλώσεις πολιτικών της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι ο κ. Βεστερβέλε εννοεί και τον πρόεδρο του ίδιου του τού κόμματος, τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Άρμιν Λάσετ καταλόγισε ανευθυνότητα στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματος του στο Βερολίνο, τους Φιλελεύθερους (FDP) και την Χριστιανοκοινωνική Ένωση. Αναφερόμενος στον κ. Ρέσλερ, ο Άρμιν Λάσετ, δήλωσε ότι “είναι εντελώς ανεύθυνο, αν κάποιος εκτός Ελλάδας προπαγανδίζει την έξοδο της από την ευρωζώνη, πολύ περισσότερο αν αυτός είναι υπουργός Οικονομίας.
Εάν ο κ. Ρέσλερ υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν προκαλεί πλέον φόβο, τότε, παραβλέπει τις διαστάσεις μιας τέτοιας εξέλιξης. Όπως υποστηρίζει ο κ. Λάσετ η έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση ενός νατοϊκού εταίρου, κάτι το οποίο θα το επιθυμούσε πολύ η Ρωσία.
Ακόμη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάνς Ντίτριχ Γκένσερ, των Φιλελευθέρων, ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία και στον τραπεζικό τομέα. Ένας ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, ορισμένες δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού τομέα -ο οποίος ακόμα δεν ελέγχεται- θα μπορούσαν να στραφούν στην επόμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε.
Τέλος, και οι Financial Times αναφέρονται εκτενώς στο ταξίδι Σαμαρά και ειδικά στις δηλώσεις Μέρκελ ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε. Το Βερολίνο δεν έχει διαγράψει την Αθήνα από το ενιαίο νόμισμα, παρά την έλλειψη προόδου της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες και τη δημοσιονομική ολίσθησή της στο πρόγραμμα προσαρμογής». Αναφορά γίνεται και στην αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει.
Μόνη παραφωνία ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «δεν μπορεί να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προβλέποντας, μάλιστα, ότι αυτό θα συμβεί το 2013. Μάλιστα, επανέλαβε την πρότασή του για συντεταγμένη έξοδο με «ένα σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας».
Αν πράγματι και τις επόμενες εβδομάδες σταματήσει η άθλια τακτική της υπονόμευσης κάθε προσπάθειας από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, από αξιωματούχους και από μεγαλοστελέχη κυβερνήσεων που παίζουν τα δικά τους συμφέροντα, ασφαλώς η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και να ανασάνει.
Πηγή: Antinews.gr