Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία καλείται να ξεπεράσει την αιφνίδια κρίση που έχει προκύψει στο εσωτερικό της, στην κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Η συνάντηση, η οποία ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι η τρίτη μέσα σε λίγες μέρες καλείται να απαντήσει στο καίριο ζήτημα των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να παρθούν. Οι δύο τάσεις που εμφανίζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν να κάνουν με το πως θα ληφθούν τα μέτρα, με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη να ζητούν πολιτική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη ως προς την επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος ως το 2016 προκειμένου τα μέτρα να μην επιτείνουν την συνεχιζόμενη ύφεση και να είναι πιο ανεκτά από την κοινωνία.
Στον αντίποδα φαίνεται ότι συντάσσονται οι κύριοι Σαμαράς και Στουρνάρας, οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απτά δείγματα γραφής και να προβεί σε άμεσες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πείσει τους εταίρους στην Ένωση ότι θα τηρήσει τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν συναφθεί.
Η διάσταση αυτή έχει προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι ο...
πρωθυπουργός είχε υπονομεύσει τη συνάντησή του με την Τρόικα πρωτού αυτή λάβει καν χώρα και έδινε την εντύπωση ότι το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι «εκτός πραγματικότητας».
Έτσι, ο κ. Κουβέλης έχει αναλάβει τον ρόλο του πυροσβέστη μεταξύ των δύο πλευρών και ο ρόλος του κατά τη σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κομβικός. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι «αν σπάσει η κυβέρνηση θα πάμε στη δραχμή» και μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα υπέρ των ασθενέστερων και όχι να καταφύγει σε επώδυνες περικοπές. «Αν δεν πάρουμε μέτρα για την κοινωνία θα γίνουμε πλατεία Ταχρίρ» ακούστηκε να λέει, εννοώντας ότι θα ξεσπάσουν βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τον Σεπτέμβριο αν η κυβέρνηση δεν επικεντρωθεί στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αναθεώρηση του Μνημονίου και των επαχθών μέτρων.
Σε συνεννόηση με τον κ. Βενιζέλο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να βρει τη φόρμουλα σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα δείξει ότι σέβεται τις δεσμεύσεις της αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή ξανακάνοντας οριζόντιες περικοπές. «Πρέπει να εξηγήσουμε στον Πρωθυπουργό και στην Τρόικα ότι τα χαμηλότερα στρώματα πρέπει να προστατευθούν και μια λύση θα ήταν να ληφθούν μέτρα 8 δις ευρώ αντί για 11,5 δις ευρώ» τονίζουν συνεργάτες του κ. Κουβέλη από το οικονομικό επιτελείο.
Στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Κουβέλη βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καραδοκεί, όπως πιστεύει, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «μνημονιακή υποταγή». Σε σημερινή του ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης αναφέρει :
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει τη χρεοκοπία της χώρας, νομίζοντας ότι έτσι θα αποσείσει τις υεθύνες του. Ψηφοθηρεί, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι υπάρχει ο εύκολος δρόμος της απαλλαγής από το μνημόνιο με την επίδειξη στάσης ,τσαμπουκά».
Σχεδόν εύχεται την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για να έρθει μετά ως σωτήρας που θα ευαγγελιστεί την ανόρθωση. Δείχνει να αδιαφορεί για τις οδυνηρές επιπτώσεις στο λαό από μια χρεοκοπία της χώρας. Συκοφαντεί τη ΔΗΜΑΡ παρουσιάζοντάς την ως μνημονιακή δύναμη» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι η ΔΗΜΑΡ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για τη σωτηρία της χώρας.

Πηγή: iefimerida.gr