Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς τη σκυτάλη των τραπεζικών εξελίξεων θα λάβει η Εμπορική

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ αντιδράσεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα προκαλεί η μεταβίβαση του υγιούς κομματιού της ATEbank στην Τράπεζα Πειραιώς, την ίδια στιγμή που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδηγείται σε νέα, οδυνηρή για την οικονομία, παράταση.  Τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν τη συμφωνία Πειραιώς - ΑΤΕ ως θρυαλλίδα για μια σειρά από συγχωνεύσεις που θα...
ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι τη σκυτάλη των εξελίξεων παραλαμβάνει η Εμπορική Τράπεζα.

'Αλλωστε η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εμπορικής Τράπεζας A. Strub σηματοδότησε την πρόθεση των Γάλλων να προχωρήσουν σε συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας με άλλο ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα, με αντάλλαγμα ισχυρό ποσοστό συμμετοχής στο νέο σχήμα.

Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank έχουν σύμφωνα με πληροφορίες τον πρώτο λόγο, ενώ μετά την αποτυχία απόκτησης της ΑΤΕ και η Eurobank εκτιμάται ότι θα μπει στο χορό διεκδίκησης της Εμπορικής Τράπεζας. Παρά πάντως το κλίμα επιτάχυνσης των ανακατατάξεων που καλλιεργείται τις τελευταίες ώρες, άπαντες γνωρίζουν ότι τα όποια εγχειρήματα τεθούν προς υλοποίηση, εμφανίζουν και αρκετά πρακτικά εμπόδια.  Στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας αναλυτές θεωρούν προϋπόθεση την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από το μητρικό όμιλο πριν από την επίτευξη της όποιας συμφωνίας. Ή πιο απλά, οι Γάλλοι να εισφέρουν και νέα κεφάλαια, πέραν των 12 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ξοδέψει, απόφαση εξαιρετικά δύσκολη υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Μάλιστα όπως εκτιμάται η Εμπορική θα χρειαστεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της περί το 1-1,5 δισ. ευρώ επιπλέον.

'Αλλο σημείο-κλειδί είναι η κάλυψη, όπως φημολογείται, από τους Γάλλους του ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών κατά τη φάση της ανακεφαλαιοποίησης του νέου σχήματος προκειμένου η συμμετοχή του κρατικού τομέα να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του νέου σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Καθοριστική παραμένει η στάση που θα κρατήσει το ΤΧΣ έναντι του ενδιαφέροντος των ελληνικών τραπεζών για την Εμπορική, με δεδομένο ότι στην πλειονότητά τους οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ μετά το δανεισμό των 18 δισ. ευρώ είναι φυσικό το Ταμείο να απαιτεί πλήρη έλεγχο για το πώς αξιοποιούνται τα παραπάνω κεφάλαια.
Συνολικά πάντως έμπειροι αναλυτές θεωρούν κομβικό σημείο των όποιων διαπραγματεύσεων λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο τραπεζικό παρασκήνιο, το άθροισμα των κεφαλαίων ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης και της ρευστότητας που έχουν λάβει από ΕΚΤ και ELA οι τράπεζες που συζητάνε πιθανές συνεργασίες μεταξύ τους.





ΤΗΝ ώρα πάντως που οι εξελίξεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στην Ελλάδα κορυφώνονται, η ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος οδηγείται σε νέα, τρίμηνη παράταση.
Είναι πλέον γεγονός ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μέχρι τότε θα επιδιωχθεί μόνο να βρεθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση προκειμένου να εξοφληθούν τα δύο ομόλογα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει, στην καλύτερη περίπτωση, τη δόση των 31 δισ. ευρώ εντός του Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο ότι από τα 31 δισ. ευρώ τα 23,8 δισ. πηγαίνουν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι πλέον αυτονόητο ότι το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης ανατρέπεται και παρατείνεται.

Την καθυστέρηση στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ομολόγησε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Ο υπουργός σημείωσε στους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών δεν θα πραγματοποιηθεί σύντομα γιατί πρέπει να προηγηθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

Η εκταμίευση των 23,8 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ είναι απαραίτητη ώστε να ξεκινήσουν οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), στις οποίες το ταμείο θα καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή το ταμείο διαθέτει αχρησιμοποίητα ομόλογα EFSF αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ έχει παράσχει σε ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς προσωρινή εγγύηση 18 δισ. ευρώ, έναντι μελλοντικής συμμετοχής σε αύξηση κεφαλαίου.

Με δεδομένη την υποχρεωτική μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησης, η κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει το χρόνο ως το Σεπτέμβριο για να ακτινογραφήσει εις βάθος την κατάσταση των τραπεζών και εν συνεχεία να προσδιορίσει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης.
Κ. Παπαγρηγόρης
kpap@express.gr