Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Σφοδρές μάχες ανταρτών-στρατού στο Χαλέπι της Συρίας


Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου οι αντάρτες οχυρωμένοι στις συνοικίες Μπαμπ αλ-Τζαντίντ, Ζάχρα και Αρκούμπα προβάλλουν μεγάλη αντίσταση στις επιχειρήσεις του στρατού. 
Οι μάχες είχαν σταματήσει το απόγευμα του Σαββάτου μετά την έφοδο του συριακού στρατού νωρίς το πρωί, που με την υποστήριξη ελικοπτέρων βομβάρδισε συνοικίες που...
τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Το νέο αυτό μέτωπο άνοιξε 20 Ιουλίου και η έφοδος άρχισε μετά την άφιξη των στρατιωτικών ενισχύσεων στην πόλη.
Την Κυριακή Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα, πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, ης βασικής οργάνωσης της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπού Ντάμπι, κάλεσε τις «αδελφές» και «φίλες» χώρες να εξοπλίσουν τους αντάρτες και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να δικαστεί για τη σφαγή των Σύρων.
Ο Σάιντα προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ Μπεν Ζάγιεντ αλ-Ναγιάν και τόνισε ότι καθιστά τις «αδελφές και φίλες χώρες υπεύθυνες» για τη σφαγή αυτή.
Την ίδια ώρα ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία Κόφι Αναν εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας,.
«Μου προκαλούν ανησυχία πληροφορίες για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέων όπλων στα περίχωρα της πόλης, ένδειξη μιας επικείμενης μάχης στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να ενωθεί για να πείσει τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μόνο μια πολιτική μετάβαση που θα επέτρεπε μια πολιτική διευθέτηση μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση και να φέρει την ειρήνη στο συριακό λαό.