Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Χωρίς ουρές πλέον τα γκισέ των τραπεζών

Τον σχηματισμό Κυβέρνησης περιμένουν Τραπεζίτες και καταθέτες, προκειμένου να δουν το τοπίο των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα να σταθεροποιείται. Το εκλογικό αποτέλεσμα επενέφερε την ηρεμία και τα πρώτα...
σημάδια φάνηκαν ήδη από χθες.
Πρώτη επίπτωση από το αποτέλεσμα της επικράτησης των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, ήταν να σταματήσει η εκροή καταθέσεων, ήδη από τη Δευτέρα. Πληροφορίες μάλιστα μιλούν και για κάποιες εισροές που κυμάνθηκαν μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται σύμφωνα με εκτιμήσεις για ποσά που επέστρεψαν στις τράπεζες, υπό τον φόβο των πολιτών για ληστείες και εγκληματικές ενέργειες.
Τραπεζικά στελέχη, έλεγαν στο kerdos.gr, ότι ενώ μεγάλα ποσά καταθετών είχαν αποδεσμευτεί από κλειστούς λογαριασμούς πριν τις εκλογές και ήταν σε ετοιμότητα για έξοδο, χθες μέρος αυτών των ποσών έγινε αντικείμενο εντολών για "κλείσιμο" ξανά σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.
Επίσης ακυρώθηκαν πολλές παραγγελίες που είχαν δοθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή για συνάλλαγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν ήταν λίγα τα στελέχη παραρτημάτων ξένων τραπεζών, που στήθηκαν περιμένοντας πελάτες για ολοκλήρωση συμφωνιών με σκοπό τη μεταφορά μεγάλων ποσών.
Εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και να αρχίσει μια πιο συγκροτημένη και σταθερή επιστροφή χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες. Πάντως ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα παραμένει το ύψος των επιτοκίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις (όχι λίγες) φθάνει και το 6%.